Vrij Nederland

In 1987 reisde ik naar Perú. Het was mijn tweede verre reis als journalist. Ik was eerder, in 1979, met mijn vader in Perú geweest. We hadden toen een ernstig busongeluk overleefd en een deel van onze bagage verdween, waarschijnlijk door toedoen van militairen. Toch wilde ik graag terug naar dat prachtige land.
Ook deze reis begon met een rampscenario. Na een paar dagen belandde ik in de hoofdstad Lima in het ziekenhuis, door een bloedvergiftiging die ik had opgelopen via een wondje aan mijn been. Maar na ruim een week knapte ik weer op en vervolgde mijn reis.
Journalistiek was het zeer succesvol: ik kon twee artikelen publiceren in Vrij Nederland, destijds hét opinieweekblad. Dat was geen kattenpis voor een jonge, beginnende journalist!

Het eerste artikel ging over de moord op vier Peruaanse journalisten in Uchuraccay. Waarschijnlijk waren zij door militairen vermoord, maar enkele indiaanse boeren werden verantwoordelijk gesteld. Overigens is tot op de dag van vandaag nog onduidelijk wat er toen precies is gebeurd.

Perú was in die tijd een onrustig en gevaarlijk land. Er waren twee grote guerrillabewegingen actief en in een groot deel van het land was de belangrijkste inkomstenbron de verbouw van coca. Op verschillende plekken streden drugsbendes, politie, leger en guerrilla’s met en tegen elkaar.
Ik bezocht de provinciestad Tingo Maria, de ‘hoofdstad’ van de coca-export en sprak daar onder andere met Verenigde Naties-medewerkers en een generaal van de Peruaanse narcoticadienst.

In 1991 reisde ik voor de tweede keer in mijn leven naar Indonesië. Het eerste deel van de reis ging ik met mijn zus Anne naar de Molukken, waar we onder andere remigranten uit Nederland bezochten. Mijn reportage daarover verscheen in juli 1992 in Vrij Nederland, met foto’s van mijn zus.

In het tweede deel van de reis bezocht ik samen met mijn vader de plekken op Java, waar hij als dienstplichtig sergeant tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog gelegerd was geweest. Hij diende drie jaar in Indonesië, van 1947 tot 1950. Nu was hij voor het eerst weer terug. Ook daarover schreef ik in Vrij Nederland. (klik op de artikeldelen om ze te vergroten)

In 2011 raakte ik persoonlijk betrokken bij de vergeefse pogingen van een oudere mevrouw om haar recht te halen na een medische fout in een ziekenhuis in Utrecht. Zo hoorde ik voor het eerst over Medirisk, de grootste verzekeraar van ziekenhuizen en artsen. Via een letstelschade advocaat kwam ik er achter dat er vaak problemen waren met Medirisk, omdat het beleid van de verzekeraar er vooral op gericht was de financiële schade zo veel mogelijk te beperken. Na lang onderzoek kon ik in 2012 mijn reportage in Vrij Nederland publiceren.

In 2010 kwam ik, naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Officieren van justitie in de fout’, in contact met Robert Hörchner. Hij werd in 2000 ten onrechte beschuldigd van betrokkenheid bij een xtc-laboratorium in Den Bosch. Hoewel hij tot drie keer toe ook door de rechter werd vrijgesproken van deze aanklacht, kreeg hij het tot op de dag van vandaag niet voor elkaar om genoegdoening van justitie te krijgen. Onder andere werd hij door toedoen van politie en OM in 2007 op een vage en onduidelijke aanklacht vanuit Polen aan dat land overgedragen en zat hij daar een jaar lang onder erbarmelijke omstandigheden gevangen. Samen met Vrij Nederland-redacteur Harry Lensink, die eerder over Hörchners zaak had geschreven, schreef ik in september 2013 deze reportage.

In het voorjaar van 2014 reisde ik naar Brazilië, waar ik onder andere een bezoek bracht aan de stad Cuiabá in het westen van het land, nabij de grens met Bolivia. Samen met fotograaf  Izan Petterle maakte ik een reportage over de voorbereidingen daar voor het WK Voetbal dat in aantocht was. Er was een spiksplinternieuw stadion gebouwd, terwijl er in Cuiabá geen voetbalclub van betekenis actief is. Verder was de halve stad een bouwput, vanwege de geplande aanleg van een sneltram van het vliegveld naar het centrum en het stadion. Een sneltram waarvan nog geen meter klaar was, vanwege mismanagement en corruptie. Verschillende betrokkenen bij die corruptie werden daags na het WK gearresteerd.