Oekraïne 2012

Gezicht op Balaklava vanaf de heuvels. Tijdens de Krimoorlog (1854-1856) was Balaklava de thuisbasis van het Britse leger, dat hier tegen Rusland vocht.

In het voorjaar van 2012 reisden Yvonne en ik naar Oekraïne. We vlogen naar Odessa en na een paar dagen gingen we daar vandaan met de nachttrein naar Simferopol, de hoofdstad van de Krim. We reisden rond op de Krim en keerden daarna weer met de trein terug naar Odessa.
Anderhalf jaar later, in februari 2014, bezette Rusland de Krim. Sindsdien is een bezoek aan de Krim een stuk lastiger geworden.
(Klik op de kleine foto’s hieronder om ze te vergroten.)

Soldaten houden de wacht bij een monument voor gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog in Odessa. Ze blijven onverstoorbaar, ondanks een speelse hond.

Sportvissers in Feodosiya, aan de Zwarte Zeekust in het oosten van de Krim.

Uitzicht op Yalta vanaf een terras van het Livadia paleis. In dit voormalig buitenverblijf van tsaar Nicolaas II, werd in februari 1945 de Yalta conferentie gehouden, waar de Engelse premier Churchill, de Russische president Stalin en de Amerikaanse president Roosevelt afspraken maakten over het Europa van na de Tweede Wereldoorlog.

Een vrouw kijkt vanaf de boulevard naar het optreden van een straatorkestje in Sevastopol, de grootste zeehaven op de Krim, waar – ook ten tijde van het Oekraïense regime – een grote marinebasis van Rusland is gevestigd.