Indonesië 2008

Jonge man en vrouw tijdens een ceremonie bij de Besakih tempel op Bali.

In 2008 reisde ik weer naar Indonesië. Samen met mijn zus Anne, die toen al een paar jaar met haar man en kinderen op Java woonde, ging ik naar de Molukken. Ik was daar in 2001 voor het laatst geweest, toen de gewelddadige strijd tussen islamitische en christelijke Molukkers daar nog volop woedde. Nu gingen we kijken hoe het met de verzoening stond.

Vanaf Ambon reisden we via Bali, waar we mijn vriendin Yvonne oppikten, naar de woonplaats van mijn zus, Pangandarang op Java. Na ons verblijf daar gingen Yvonne en ik nog een weekje naar Bali.

(Klik op de kleine foto’s om te vergroten.)

Op het eiland Saparua werden allerlei activiteiten georganiseerd om bewoners van christelijke en islamitische dorpen weer te verzoenen. Onder andere met danswedstrijden. Over de verzoenings activiteiten op de Molukken schreef ik een artikel voor het tijdschrift Archipel.

Op Saparua vindt nog veel traditionele landbouw plaats, met voor de Molukken typische producten als nootmuskaat, kruidnagel en rode pepers. Overal zie je dit soort producten na het oogsten op matjes in de zon liggen drogen.

Tropische regenbui in Ambon-Stad.

Zonsondergang op het strand van Pangandarang. Er is hier nog een flinke vloot van traditionele vissers.