Boeken

Tussen de vier zeeën

Begin 2022 werd ik benaderd door Mady Thung-Layendecker met de vraag of ik geïnteresseerd was in het schrijven van een biografie over haar vader, Thung Tjeng Hiang. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar hij bleek de allereerste hoogleraar in de virologie ter wereld. Na zijn plotse overlijden in 1960 waren al zijn persoonlijke documenten bewaard gebleven. Zo kreeg ik de beschikking over tien flinke verhuisdozen vol papieren. Die vormden de basis voor dit boek, dat ruim drie jaar later, in november 2023, verscheen.

Cuba de Che

In 2008 reisde ik met mijn vriend Izan Petterle, fotograaf uit Brazilië, door Cuba. We volgden de voetsporen van Che Guevara tijdens de revolutie van 1959, aan de hand van onder andere diens eigen dagboek. Vanaf de landing van een handvol revolutionairen met een gammele boot in het zuidwesten van Cuba tot aan de triomfantelijke verovering van Santa Clara. Wat herinnert er op al die plekken nog aan de strijd van toen? En wat zijn de mensen er uiteindelijk mee opgeschoten? Dit boek is eind 2008 in Brazilië uitgegeven.
We hebben ook een korte video-impressie van onze reis gemaakt: video Cuba de Che.

Op bezoek in Marokko

In 2007 schreef ik voor de serie ‘Op bezoek in…’ een aflevering over Marokko. Deze serie werd door KIT Publishers uitgegeven en was gericht op kinderen in de basisschool leeftijd. Kennelijk was en is er bij kinderen in Nederland veel belangstelling om iets meer over Marokko te weten te komen. Sinds de publicatie werd het boek jaren lang ieder jaar ongeveer duizend keer door bibliotheken uitgeleend. Ook nu nog wordt het enkele tientallen keren per jaar geleend.

Ik was in 1993 en 1994 twee maal in Marokko in verband met de televisieserie ‘Oost, West en de rest’, geproduceerd door TV Dits en uitgezonden door de NPS.

Indië verloren, rampspoed geboren

Van 1998 tot 2004 gaf uitgeverij Verloren (Hilversum) de serie ‘Verloren Verleden’ uit, bestaande uit 24 delen over onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis. Ik schreef aflevering 19, over de dekolonisatie van Indonesië en de trauma’s die daarover in Nederland voortleefden. Voor de laatste aflevering uit de serie, ‘Verzameld Verleden’, schreef ik ook nog twee hoofdstukken. Eén over gouverneur-generaal Van Heutsz en één over het ‘nationale voetbaltrauma’, de verloren WK-finale van 1974.

D.D., het leven van E.F.E. Douwes Dekker

In 1999 verscheen mijn biografie over E.F.E. Douwes Dekker. Tijdens mijn research voor de documentaireserie ‘Voorheen Nederlandsch Indië’ kwam ik de naam Douwes Dekker een paar keer tegen, met de toevoeging dat het hier ging om een achterneef van Eduard Douwes Dekker, de schrijver Multatuli. In Bandung sprak ik een mevrouw die vertelde dat haar vader goed bevriend was geweest met deze Douwes Dekker.
Ik raakte geïntegreerd door deze figuur en begon aan een zoektocht die enkele jaren zou duren. Uiteindelijk resulteerde dat in dit boek. ‘DD’ was en is nog steeds een in Nederland ten onrechte vergeten activist en politicus. In Indonesië is hij – onder zijn Indonesische naam Setiabuddhi- een officiële held, vanwege zijn voortrekkersrol bij de totstandkoming van de onafhankelijkheid. Over het boek DD werd ik geïnterviewd in het radioprogramma OVT van de VPRO: luister hier naar het fragment.

Voorheen Nederlands Indië

In 1991 ontwikkelde ik het idee om een televisieserie te maken over de koloniale geschiedenis van Indonesië, voorheen ‘ons Indië’. Ireen van Ditshuyzen, die in 1989 haar eigen productiebedrijf TV Dits had opgericht, was in het project geïnteresseerd. De AVRO, waar ik in 1988/89 enkele maanden research had gedaan voor een soortgelijk project dat uiteindelijk niet van de grond was gekomen, wilde de serie uitzenden.
Als regisseur werd Jan Bosdriesz aangetrokken. We filmden in 1993 en 1994, de driedelige serie werd in december ’94 en januari ’95 uitgezonden.
Dit boek is deels gebaseerd op de research voor die serie en op ervaringen en interviews van eerdere reizen naar Indonesië in 1986, 1991 en 1992.
(Zie de hoofdpagina ‘Televisie’ voor links naar de uitzendingen.)

Indo-China, op weg uit het isolement

Na mijn eerste reis naar Vietnam (en Laos) in 1990 werd ik door de makers van de zogenaamde ‘Omkeer-reeks’ gevraagd een aflevering te schrijven over de actuele geschiedenis van Indo-China (Cambodja, Laos en Vietnam). De ondertitel ‘op weg uit het isolement’ bleek een juiste inschatting van de toekomstige ontwikkelingen. Het boekje verscheen in 1991.