Het Parool

In mijn puberjaren bracht ik in mijn woonplaats Het Parool (en haar kopblad Nieuw Utrechts Dagblad) rond. Het Parool was ook één van de eerste dagbladen waarin ik publiceerde. Dit artikel over Nicaragua schreef ik in 1983, na mijn reis met een groep van de School voor de Journalistiek. Hieronder volgen nog een aantal andere artikelen uit Het Parool, met als meest recente een artikel over een televisieprogramma in Vietnam, gepubliceerd in december 2015.

In 1985, het laatste jaar dat ik nog op de School voor de Journalistiek zat, publiceerde ik een artikel over het woonwagenbeleid in Nederland. Eerst moesten alle woonwagenbewoners samen in grote kampen, vond de overheid. Toen dat op sommige kampen tot grote problemen leidde moesten ze allemaal weer gedwongen naar kleine standplaatsen.

In 1988 maakte ik met een groep journalisten uit Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Duitsland een persreis door Midden-Amerika, op uitnodiging van de Christen-Democratische Internationale. We bezochten Honduras, El Salvador, Guatemala, Nicaragua en Costa Rica. De regio werd op dat moment geteisterd door burgeroorlogen en onderlinge spanningen. In Nicaragua ontmoetten we deze vrouw, die vijf jaar politieke gevangene was geweest onder het Sandinistische regime. (klik op het artikel om te vergroten)

In 1990 bezocht ik voor het eerst Vietnam. Onder andere bezocht ik het gynaecologisch ziekenhuis in Ho Chi Minh Stad (voorheen Saigon), waar tientallen jonge vrouwen lagen die aan baarmoederhalskanker leden, ten gevolge van de verspreiding van Agent Orange door de Amerikanen tijdens de oorlog. Naast dit artikel schreef ik naar aanleiding van die reis nog vier andere artikelen voor Het Parool.

In 2000 was ik voor de tweede keer in Brazilië en publiceerde ik voor het eerst over dat land. Aanleiding was een toeristische ‘favela’-tour door een volkswijk in Rio de Janeiro, die ik samen met Yvonne maakte. (klik op het artikel om te vergroten)

In 2009 maakte ik op uitnodiging van de organisatie van Braziliaanse wijnproducenten een reis naar Rio Grande do Sul in het zuiden van het land. Daar, in de Vale Vinhedo, vindt het grootste deel van de Braziliaanse wijnproductie plaats. Ik schreef voor Het Parool tussen 2003 en 2010 verschillende reisverhalen over Argentinië en Brazilië. (klik op het artikel om te vergroten)

In oktober 2015 bezocht ik Vietnam in opdracht van het Medisch Comité Nederland-Vietnam. Via het MCNV kwam ik ook in contact met journaliste en presentatrice Thu Uyen, die in Vietnam een programma maakt waarbij familieleden die elkaar zijn kwijt geraakt worden herenigd. (klik op het artikel om te vergroten)